Bij het beveiligen van jouw digitale werkomgevingen tegen potentiële gevaren, streven we ernaar om een balans te vinden tussen robuuste technologie en gebruiksvriendelijkheid voor jouw medewerkers. Dit stelt hen in staat om overal en altijd veilig te kunnen werken, of ze nu toegang hebben tot jouw datacenter of cloudservices gebruiken. We erkennen dat niet alle cybersecurityproblemen met technologie kunnen worden opgelost; mensen vormen vaak een zwakke schakel waar cybercriminelen maar al te graag misbruik van maken. Het verhogen van security awareness is daarom geen eenmalige exercitie, maar een voortdurend proces dat een essentieel onderdeel is voor de bescherming van zowel individuen als de organisatie.
Bij de eerste uitvoering van een taak is de concentratie doorgaans hoog, maar deze neemt af bij herhaling. Onze besluitvorming, beïnvloed door perceptie en emotie, leidt vaak tot keuzes zonder volledige informatie of zelfs zonder bewuste overweging. Deze automatische gedragspatronen zijn precies waarop cybercriminelen inspelen. Door het geven van de juiste trainingen en oefeningen is gelukkig een groot aantal gewoontes af te leren.
Cybercriminelen exploiteren menselijke eigenschappen zoals hebzucht, angst, respect voor autoriteit, nieuwsgierigheid en medeleven. Ze versturen berichten die urgente actie vereisen, zogenaamd afkomstig van betrouwbare autoriteiten, of lokken met beloningen. Dit onderstreept het belang van continue waakzaamheid en educatie.
De methoden van cybercriminelen evolueren voortdurend, inclusief phishingpogingen via telefoon, SMS, of WhatsApp, vaak met een urgent verzoek om actie te ondernemen. Het is cruciaal om bij twijfel altijd te kunnen verifiëren via een bekend en betrouwbaar contactnummer.
Jouw medewerkers zijn vaak de eerste verdedigingslinie tegen cyberdreigingen. Een rapport van het World Economic Forum (2022) toont aan dat 95% van alle cyberaanvallen te wijten is aan menselijke fouten. Doorlopende training en bewustmaking zijn dus essentieel om het veiligheidsbewustzijn te verhogen en veiliger gedrag te bevorderen. Dit proces omvat:
Onze aanpak omvat niet alleen het bevorderen van veilig gedrag, maar integreert dit als een fundamenteel onderdeel van de bedrijfscultuur. We combineren actuele inzichten uit de gedragswetenschap met de nieuwste informatie over cyberdreigingen, om zo een dynamische en interactieve security awareness training te bieden. Door middel van periodieke evaluaties, phishingsimulaties en andere meetmethoden monitoren we de effectiviteit en maken aanpassingen waar nodig.
Bereid jouw organisatie voor op toekomstige cyberaanvallen door niet alleen te focussen op preventie, maar ook op herstel en leren van incidenten. Onze Cyber Resilience-service combineert ervaring in crisisvoorbereiding met technische expertise, en omvat:
In een wereld waar cybercriminelen actief jagen op waardevolle data en toegang tot netwerken, is het cruciaal om naast technologische oplossingen, ook te investeren in het menselijke aspect van cybersecurity. Door medewerkers continu te trainen en bewust te maken van hun cruciale rol in het verdedigen tegen cyberaanvallen, bouw je een sterke 'human firewall' op die de veiligheid van jouw organisatie aanzienlijk verhoogt.